Puigdemont reagerer kraftig på fengsling av eksministre i Madrid

Den avsatte katalanske lederen Carles Puigdemont går til verbalt angrep på Madrid etter fengslingen av åtte katalanske ministre. De må løslates, krever han.

Demonstranter viste sin støtte for de varetektsfengslede avsatte katalanske ministrene. Frihet for politiske fanger, står det på bannerne som demonstrantene holder opp i Barcelona. Foto: AP / NTB scanpix
Tusenvis av mennesker møtte opp utenfor det katalanske presidentpalasset i Barcelona torsdag for å vise støtte til de avsatte katalanske ministrene, som torsdag kveld endte opp i spansk varetekt. Foto: AP / NTB scanpix
Flere tusen demonstranter samlet seg i Barcelonas gater torsdag kveld i protest mot varetektsfengslingene av tidligere katalanske ministre. Foto: AP / NTB scanpix
Folk var møtt fram for å vise sin støtte til de avsatte katalanske ministre som torsdag møtte opp i spansk høyesterett. De ble senere varetektsfengslet. Foto: AP / NTB scanpix
Den avsatte katalanske visepresidenten Oriol Junqueras ble møtt med både buing og heiarop da han møtte opp for dommeren i Madrid torsdag. Dommeren beordret ham varetektsfengslet. Foto: AP / NTB scanpix
Tidligere ministre i den katalanske regjeringen, som blant annet er siktet for oppvigleri, møtte torsdag til høring i spansk Høyesterett. Foto: AP / NTB scanpix
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Tidligere torsdag sendte dommer Carmen Lamela i Madrid åtte avsatte medlemmer av Catalonias regjering i varetektsfengsel mens etterforskningen pågår. Kausjonen er satt til 50.000 euro for en niende minister.

– Catalonias legitime regjering er fengslet for sine ideer og for å ha vært lojale til mandatet godkjent av parlamentet i Catalonia, tvitret Puigdemont torsdag kveld.

I Barcelona og andre katalanske byer samlet flere tusen mennesker seg torsdag kveld til protest- og støttemarkering for de fengslede.

Puigdemont, som sammen med fire andre tidligere regionministre tidligere denne uka flyktet til Brussel, sier samtidig at han «krever ministrene og visepresidenten løslatt». Varetektsfengslingene var «et alvorlig feilsteg», sa han fra ukjent sted i Belgia til den katalanske fjernsynsstasjonen TV3.

– Raseriet som den spanske regjeringen har angrepet en vakker europeisk nasjon med, er skandaløst og en trussel mot oss alle, sa Puigdemont.

Demonstrasjoner

De åtte som er varetektsfengslet, inkluderer den avsatte visepresidenten Oriol Junqueras.

De ble senere på dagen fraktet i politibiler med fulle sirener til ulike fengsler i Madrid-området. De avsatte ministrene ble møtt med både buing og heierop da de ankom spansk høyesterett.

Det var den største separatistbevegelsen i Catalonia, ANC, som hadde bedt folk om å møte opp til en fredelig demonstrasjon utenfor det katalanske parlamentet torsdag kveld.

Uklarhet rundt arrestordre

Det var torsdag ventet at dommer Lamela skulle gi medhold til påtalemyndighetens krav om å utstede arrestordre på Puigdemont. Men kilder ved domstolen opplyser til det spanske nyhetsbyrået EFE at denne avgjørelsen er utsatt. Årsaken skal være stort arbeidspress.

Det er ventet at avgjørelsen kan falle fredag, skriver flere spanske medier. Men Puigdemonts advokat Paul Bekaert hevdet torsdag kveld at arrestordren allerede foreligger. Kilden er Puigdemont selv, melder Reuters.

– Jeg har nettopp hørt fra min klient at det er utstedt arrestordre på presidenten og fire av hans ministre som er i Belgia, sa Bekaert til belgiske VRT.

– Herr Puigdemont kommer til å bli her. Han har sagt at han vil samarbeide fullt ut med belgiske myndigheter gjennom denne prosessen, sa advokaten videre.

Risikerer 30 års fengsel

De tidligere katalanske regjeringsmedlemmene er siktet for opprør, oppvigleri og underslag som følge av folkeavstemningen om løsrivelse fra Spania og den påfølgende erklæringen om uavhengighet, og de risikerer dermed opptil 30 års fengsel.

Puigdemont har, ifølge advokaten sin, sagt at han bare frivillig vender tilbake til Spania dersom han får garantier for «en rettferdig rettergang». Det er uklart hva han mener at dette rent konkret innebærer.

Puigdemont lover derimot å samarbeide med belgisk politi, dersom det utstedes en europeisk arrestordre mot ham, opplyste hans advokat i Brussel. Han gjentok at det er helt utelukket for Puigdemont å søke asyl i Belgia.

Les også

  1. Hun skal knuse katalansk uavhengighet

Publisert:
  1. Catalonia
  2. Spania

Mest lest akkurat nå

  1. Snøkaos på Sørlandet: Vurderer å evakuere biler som er tomme for strøm

  2. Slutt etter 110 år: – Jeg synes det er vanskelig å miste jobben

  3. Metersregel, skjenkestopp og maksantall hjemme: Dette er de nye korona­tiltakene

  4. Hastverk og uenighet på kammerset. Slik gikk diskusjonen om de nye tiltakene.

  5. Fyrer løs mot Viking-speakeren: – Det er nok nå. Pakk sammen

  6. Haaland scoret to i Dortmunds mesterligaavskjed