Nervegiften novitsjok forbys

Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen forbyr giften novitsjok, som blant annet ble brukt i angrepet mot en tidligere russisk dobbeltagent i Salisbury.

Hovedkvarteret til Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) i Haag i Nederland. Organisasjonens medlemsland er blitt enige om et forbud mot nervegiften novitsjok, som ble utviklet i Sovjetunionen under den kalde krigen. Foto: Foto: Peter Dejong / AP / NTB scanpix

  • NTB-AFP
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Beslutningen ble tatt av diplomater fra organisasjonens 193 medlemsland. De vedtok onsdag å oppdatere listen over forbudte stoffer som omfattes av FN-konvensjonen mot kjemiske våpen.

Det er første gang det er blitt gjort siden konvensjonen trådte i kraft i 1997.

Novisjok ble utviklet av Sovjetunionen under den kalde krigen, og var stoffet som ble brukt i attentatet mot Sergej Skripal og hans datter i Salisbury i mars 2018.

De to overlevde angrepet, men en britisk kvinne døde senere etter at hun var i kontakt med en parfymeflaske som inneholdt nervegiften.

Storbritannia anklager russiske agenter for å stå bak, og mener også at angrepet «nesten helt sikkert» ble godkjent av Moskva.

Russland nekter for å ha hatt noe med angrepet å gjøre, og hevder også at de har ødelagt alle sine kjemiske våpen.

Enigheten om et forbud anses som et sjeldent kompromiss på et møte som har vært preget av anspent stemning. Russland er sterkt imot organisasjonens nye budsjett, som omfatter bevilgninger til et nytt team som skal avgjøre hvem som står bak kjemiske angrep i Syria.

Publisert:
  1. Våpen

Mest lest akkurat nå

  1. SISTE: Koronatrøbbel for Viking - flere viktige spillere ute

  2. Buevegen stengt etter alvorlig trafikkulykke

  3. Denne kommunen i Rogaland er kåret til Norges mest kristne

  4. Berntsens exit og Viking-Start direkte her nå

  5. – Det er synd at Birkevold og Aftenbladet sprer «fake news»

  6. Person hentet av luftambulanse etter front-mot-front på Buevegen