Biden et langt steg nærmere nominasjon

Joe Biden er på god vei til å bli Demokratenes presidentkandidat etter å ha vunnet klart i Michigan og minst tre andre delstater på mini-supertirsdagen.

Tidligere visepresident Joe Biden ligger nå an til å bli den som tar opp kampen mot Donald Trump til høsten, etter å ha gått seirende ut av nominasjonsvalgene både på supertirsdag og lille-supertirsdag.
 • NTB-AP-AFP
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Seieren i den største av delstatene som hadde nominasjonsvalg tirsdag, nemlig Michigan, var særlig viktig for Biden, og særlig smertefullt for Bernie Sanders, som vant delstaten for fire år siden.

Foreløpige resultater viser at Biden sikret seg rundt 53 prosent av stemmene, mens Sanders har fått i underkant av 37 prosent. Den tidligere visepresidenten stikker dermed av med et klart flertall av de 125 delegatene i delstaten.

I Mississippi, en sørstat med en stor afroamerikansk befolkning, fikk Biden over 80 prosent av stemmene, og han gikk også seirende ut i relativt konservative Missouri og i Idaho.

I North Dakota gikk imidlertid Sanders seirende ut med 53,3 prosent av stemmene, mens Joe Biden fikk 39,8. I Washington viser foreløpige resultater jevnt løp mellom de to.

Øker ledelsen

Med disse seierne har Biden økt sin ledelse i antall delegater til Demokratenes landsmøte til sommeren, en ledelse som kan bli svært vanskelig for Sanders å ta igjen.

Onsdag morgen hadde Biden sikret seg støtte fra 823 delegater, mens Sanders hadde 663. For å vinne første runde av avstemningen på Demokratenes landsmøte i Milwaukee i juli, trengs det støtte fra minst 1.991 av de 3.979 delegatene.

Biden har vist at han kan trekke stemmer fra arbeiderklassen og afroamerikanere, to grupper som er avgjørende for å vinne nominasjonen. De er også avgjørende dersom Demokratene skal ha håp om å vinne presidentvalget til høsten.

Bitter pille

For Sanders var nederlaget i Michigan en bitter pille og et tungt slag mot håpet om å bli Demokratenes presidentkandidat. Han satset de siste dagene alt på Michigan og droppet valgmøter i Mississippi som han visste han ville tape.

En seier i Michigan ville vist at han hadde evnen til å hente stemmer fra andre grupper enn ungdommer, som helhjertet har støttet opp om ham.

Tapet var spesielt bittert siden det var den overraskende seieren over Hillary Clinton i Michigan i 2016 som for alvor gjorde kandidaturet hans en trussel for Clinton.

Strakte ut en hånd

Biden strakte ut en hånd til Sanders etter at seieren på lille-supertirsdag var i boks.

– Jeg vil takke Bernie Sanders og hans tilhengere for deres utrettelige energi og lidenskap. Vi har samme mål, og sammen skal vi slå Donald Trump og samle denne nasjonen igjen, sa han til jublende tilhengere i Philadelphia i Pennsylvania, der det er nominasjonsvalg neste uke.

Tirsdagens valg var første gang kampen om nominasjonen i praksis var mellom to kandidater.

Rett før og etter supertirsdagen for en uke siden avsluttet både Pete Buttigieg, Amy Klobuchar, Michael Bloomberg og Elizabeth Warren sine forsøk på å bli kandidaten.

De tre første, samt Beto O'Rourke, Cory Booker og Kamala Harris, har alle stilt seg bak Biden, mens Warren ennå ikke har sagt hvem hun vil støtte, selv om hun politisk står nærmere Sanders.

Biden mest valgbar

En meningsmåling nyhetsbyrået Associated Press har gjort viser at Biden står sterkt blant eldre velgere, moderate og kvinner. Han har også størst oppslutning i arbeiderklassen og fikk et flertall av stemmene til de 60 prosent av Michigans velgere som ikke har en college-grad.

Biden har også større oppslutning blant svarte enn Sanders og fikk 75 prosent av afroamerikanernes stemmer i Mississippi, mot 15 prosent for Sanders.

Sanders fikk som ventet betydelig støtte blant unge, men greide ikke å utvide sin støtte blant andre grupper selv om velgere flest mener at kampsaken hans, helsepolitikken, er den viktigste i valget.

Et gjennomsnitt av alle de siste meningsmålingene viser at både Biden og Sanders har større oppslutning enn Trump, men valgsystemet gjør at flest stemmer ikke nødvendigvis gir seier.

Publisert:
 1. Joe Biden
 2. Amerikansk politikk
 3. Bernie Sanders
 4. Donald Trump

Mest lest akkurat nå

 1. Mandag morgen går strømprisen til himmels

 2. Viking leder - holder det til tre poeng?

 3. Nå er det nesten umulig å få tak i ved i Stavanger og Sandnes

 4. Charlotte Østborg (30) har begynt å skjule ansiktet til datteren på sosiale medier. Hun er ikke den eneste

 5. Brannvesenet måtte redde pipefast fugl

 6. Heeeei! Snakkar eg med, Olava? No skal du høyra. Me har eit kjempegodt tilbod til deg…