Statsminister Alexis Tsipras erkjenner nederlag i det greske valget

Hellas' statsminister Alexis Tsipras erkjenner å ha tapt valget i Hellas. Det er det første valget etter at landet la kriseprogrammet bak seg.

Publisert: Publisert:

Opposisjonsleder Kyriakos Mitsotakis i Nytt demokrati blir etter alt å dømme ny statsminister i Hellas. Hans parti ligger an til å få opp mot 40 prosent av stemmene i det greske valget. Foto: AP / Thanassis Stavrakis / NTB scanpix

 • NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Tsipras tar selv ansvar for nederlaget.

– Vi godtar folkets dom. Vi har tatt vanskelige avgjørelser om å få Hellas dit det er i dag, og har betalt prisen for det, sier Tsipras.

Han har ringt og gratulert partileder Kyriakos Mitsotakis i Nytt demokrati med valgseieren.

Nytt demokrati ligger an til å få 39,7 prosent av stemmene, mot 31,5 prosent for Tsipras' parti Syriza etter at om lag 60 prosent av stemmene er talt.

Mitsotakis, som tilhører en av Hellas' mest kjente politikerfamilier, blir etter alt å dømme Hellas' nye statsminister. Han sier i en TV-sendt tale at grekere igjen kan stå oppreist etter «en smertefull periode».

– Landet løfter stolt sitt hode, sier han.

Dersom resultatene holder seg som nå, vil Nytt demokrati få opp mot 167 av de 300 plassene i nasjonalforsamlingen, mens Syriza trolig får opp mot 82 plasser.

Innfridde ikke

Da venstrealliansen Syriza for første gang vant makten i Hellas i 2015, hadde Tsipras lovet å utfordre EU og landets kreditorer og bli kvitt spareprogrammene. Men slik gikk det ikke. I likhet med sine forgjengere måtte statsministeren innordne seg de strenge kuttkravene under trussel om at Hellas kunne gå konkurs og bli kastet ut av eurosonen.

Nå blir partiet hardt straffet for brutte løfter, og for ikke å greid å gjøre livet til vanlige grekere noe særlig bedre. Selv om budsjettene igjen går i pluss, er landets BNP fortsatt en firedel lavere enn da krisen kom for snart ti år siden.

Arbeidsledigheten er fortsatt den høyeste i EU, blant unge er den på hele 40 prosent. Om lag 400.000 av landets rundt 11 millioner innbyggere har forlatt landet – de fleste av dem er under 26 år.

I løpet av åtte år har 275.000 bedrifter gått dukken, opplyser Konstantinos Michalos, president i det greske Handelskammeret, til BBC.

Hellas vil også i mange år framover slite med en massiv statsgjeld etter å ha fått kriselån i tre omganger på til sammen 289 milliarder euro (tilsvarende nesten 2.800 milliarder kroner). Det vil ta flere tiår å betale ned gjelden og det forutsetter at budsjettene går med overskudd slik at landet har noe å betale med.

Velgerne mot høyre

Før krisen var det to store partier som gjaldt i Hellas, sosialdemokratiske Pasok og høyrepartiet Nytt Demokrati. I en årrekke vekslet de på å ha makten. I dag har Syriza overtatt mange av velgerne som tidligere stemte sosialdemokratisk, og Pasok er redusert til et lite parti som vaker rundt sperregrensen.

Nytt demokrati har imidlertid greid å tiltrekke seg mange unge velgere, og ligger nå an til en overlegen seier etter å ha lovet store skatte- og avgiftskutt. Hvorvidt det vil sikre seg rent flertall, avhenger av hvor mange mindre partier som kommer inn i nasjonalforsamlingen.

Høyrepartiet har ikke bare kritisert Syriza for å ha vært for svake i forhandlingene med Brussel, det vil også ha en hardere innvandringspolitikk for å stanse strømmen av flyktninger og migranter som fortsatt tar seg over grensen fra Tyrkia.

Makedonsk knute

Mange grekere er også dypt indignert over at Tsipras inngikk en avtale med nabolandet i nord, som nå kan kalle seg Nord-Makedonia. Et stort flertall av grekerne mener nabolandet har stjålet gresk historie for bygge en egen nasjonal identitet.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Arne Viste-firma slått konkurs

 2. Hadia Tajik øydelegg for seg sjølv med dette bokomslaget

 3. Jeg må dessverre stad­feste at det selv­opp­nevnte kvinne­politiet lever i beste velgående

 4. Thomas Alsgaard gjorde en tabbe på Tax-free. Det forandret livet hans

 5. Bli med inn i Bent Høie og Dag Terje Solvangs atriumhus: – Vi kan ikke komme oss fort nok hjem

 6. Baron Cohen slår tilbake mot Trump: - Hele verden ler av deg

 1. Hellas
 2. Demokrati
 3. Høyrepopulisme
 4. Innvandring
 5. Alexis Tsipras