Pfizer: Ny koronamedisin kan redusere risiko for dødsfall med nesten 90 prosent

Pfizer har testet en eksperimentell koronamedisin som angivelig kan redusere risikoen for dødsfall og sykehusinnleggelser med nesten 90 prosent.

Illustrasjonsfoto av Pfizer-logo: Mark Lennihan / AP / NTB
  • NTB-AP-AFP
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er 76 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Den antivirale medisinen kommer i form av en pille. Foreløpige tall fra testingen av medisinen ble presentert fredag.

Pasienter som tok medisinen, i kombinasjon med et annet antiviralt medikament, hadde 89 prosent lavere risiko for sykehusinnleggelse eller død etter én måned. Nedgangen ble målt i forhold til pasienter som i stedet fikk placebo.

Av dem som tok den nye medisinen, var det ingen som døde, og under 1 prosent måtte legges inn på sykehus. Til sammen deltok 775 voksne mennesker i testen.

– En game-changer

– Vi håpet at vi hadde noe ekstraordinært, sier Pfizers forskningsdirektør Mikael Dolsten om prosessen der den nye medisinen ble testet.

Han legger til at det er sjelden med nye medisiner med nesten 90 prosents effektivitet og 100 prosents beskyttelse mot død. Pfizers toppsjef Albert Bourla beskriver den nye medisinen som en «game-changer».

Selskapet ber nå om godkjenning av medisinen i USA så raskt som mulig. En beslutning kan bli tatt i løpet av noen uker eller måneder.

Legemiddelprodusenten Merck har allerede fått godkjent en pille mot covid-19 i Storbritannia. Selskapet opplyste i starten av oktober at denne medisinen – med navnet Molnupiravir – kan halvere risikoen for sykehusinnleggelse og død.

Nye undersøkelser

Hvis Pfizers nye medisin blir godkjent, vil den bli markedsført under navnet Paxlovid.

Selskapet kom først på sporet av medisinen under sars-epidemien i Asia i 2003. I fjor ble det igangsatt nye undersøkelser av medisinen og effekten den kunne ha på viruset som forårsaker covid-19.

Det er mange likhetstrekk mellom det opprinnelige sars-viruset og SARS-CoV-2, som har forårsaket den pågående pandemien.

Noen få andre medisiner mot covid-19 er allerede godkjent i USA. Men de må gis intravenøst på et sykehus eller legekontor. I tillegg har det vært begrenset tilgang på disse medikamentene.

Publisert:

Korona-viruset

  1. Vaksineforsker: – Må regne med å bli smittet flere ganger med ulike virusvarianter

  2. Rekord­smitte til tross: – Det skal mye til før vi an­befaler fritids­karantene

  3. Kun to elever igjen i klasse­rommet – resten er hjemme med kor­ona

  4. Endelig grønt nivå i skolen: – Jeg har sav­net fadder­barna

  5. Kan doble publikums­tallet og fortsatt holde meteren

  6. Stavanger: Planen for vak­sinering av de yngste barna er klar

  1. Korona-viruset
  2. Pfizer