Pollenspredende insekter forsvinner i raskt tempo – det er dårlig nytt for menneskeheten

For noen er insekter, veps og bier bare ekle eller kanskje litt skumle. Men de er helt avgjørende for matproduksjonen vår, og trenger vår hjelp for å overleve under stadig vanskeligere levevilkår.
Paul Snellen er birøkter i Pennsylvania Beekeepers Association. Her roer han ned en bisverm. Pollinerende insekter i Pennsylvania opplever flere utfordringer, noen birøktere har rapportert inn opptil 40-50% tap av sine kolonier.
En brann i skogen ved Marmaris i Tyrkia tidligere denne måneden gjorde stor skade på naturen. Tyrkias birøktere er blant dem som er skadelidende. De mistet tusenvis av bikuber og furutrærne som biene deres er avhengige av. Det beskrives som et stort slag for Tyrkias honningindustri.
En antatt lykkelig bie i svevet ved en hvitkløver. Miljødirektoratet gir tips til hvordan vi kan hjelpe bier og andre pollinerende insekter til å overleve og trives. Foto: Paul Kleiven / NTB

Insekter kan være irriterende plagsomme. Men hvis vi ikke tar bedre vare på verdens bitte små skapninger, kan vi faktisk havne i virkelig trøbbel.

Publisert: Publisert:

Les hele saken med abonnement