Bangladesh vil flytte rohingyaer til sump-øy

Bangladesh holder fast ved planen om å flytte titusenvis av flyktninger fra den muslimske rohingya-minoriteten i Myanmar til en avsidesliggende sump-øy.

Over 60.000 rohingyaer har flyktet fra overgrep og forfølgelse i Myanmar siden oktober. Myndighetene i Bangladesh vil nå sende dem til en avsidesliggende øy som ofte står under vann. Foto: AP / NTB scanpix

 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Både FN og menneskerettighetsgrupper er kritiske til planen om å etablere nye leire for rohingya-flyktningene på Thengar Char, en avsidesliggende øy utenfor utløpet av elva Meghna i Bengalbukta.

Øya framstår nærmest som en sump og kom først til syne for åtte år siden. Ved høyvann blir den ofte oversvømt.

Myndighetene i Bangladesh lanserte planen alt i 2015. I helgen innkalte utenriksminister A.H. Mahmood Ali utenlandske diplomater og gjorde det klart at planen står ved lag. Thengar Char skal imidlertid «utvikles» før rohingyane flyttes dit, forsikret han.

Over 300.000 rohingyaer har levd i Bangladesh i årtier, og ytterligere 66.000 har flyktet fra Myanmar siden oktober.

FNs høykommissær for menneskerettigheter anklaget i forrige uke sikkerhetsstyrkene i Myanmar for grove overgrep mot den muslimske minoriteten, blant annet drap på barn og massevoldtekter.

Hele landsbyer er lagt i aske i delstaten Rakhine, der de fleste rohingyanene lever, og myndighetene i Myanmar har høstet sterk internasjonal kritikk.

Regjeringen i Bangladesh sier at de ikke lenger er i stand til å ta hånd om alle rohingya-flyktningene som strømmer over grensa, og de hevder også at de i økende grad utgjør et sikkerhets- og miljøproblem.

Utenriksminister A.H. Mahmood Ali innkalte i helgen utenlandske diplomater i Dhaka og ba om bistand, både til å gjøre Thengar Char til et egnet sted for flyktningene, til å flytte dem dit og på sikt til å repatriere dem til Myanmar.

Les også

 1. Thailand pågriper hundrevis av rohingya-flyktninger

Publisert:
 1. Bangladesh
 2. Myanmar
 3. Flyktninger
 4. Menneskerettigheter

Mest lest akkurat nå

 1. Soppen vokste ut av huset, og sam­boeren sa stopp. Men det var bare begynnelsen

 2. Naudetatane har 14 i karantene etter Skurve-ulukka: – Burde fått tilbod om vaksine

 3. Jakob Ingebrigtsen er forlovet

 4. Slukket brann­tilløp ved Viking­hallen

 5. FHI har aldri sett noen lignende: En overraskende effekt av om­fattende smitte­vern­tiltak

 6. Familiefaren kaller seg Better Bound: – Frihet for meg er å bli bundet fast