Russland: Norske aktiviteter truer regional sikkerhet

Norge har blitt åsted for en militær oppbygging ved Russlands grenser i forkant av øvelsen der amerikanske bombefly skal delta, mener myndighetene i Russland.

Det er amerikanske bombefly av denne typen som skal komme til Norge.
  • NTB
Publisert: Publisert:
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) avviser at det er snakk om en militær opptrapping.

– Vi kan åpenbart ikke snakke om ro når spenningen bygger seg opp ved Russlands grenser, og en mektig ekserserplass er i ferd med å dannes for militære operasjoner mot vårt land, sa utenriksdepartementets talsperson Maria Zakharova til pressen i Moskva torsdag ifølge nyhetsbyrået AFP.

Amerikanske B-1B-bombefly ventes denne måneden til Ørland i Trøndelag til felles trening med luftforsvaret som vokter Nato-alliansens nordflanke.

– Ingen grunn til å bli provosert

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) avviser at det er snakk om en militær opptrapping.

– At våre allierte øver hos oss, er en del av etablert norsk sikkerhetspolitikk og en naturlig aktivitet innenfor Nato-samarbeidet. Russland er vel kjent med dette og har ingen reell grunn til å bli provosert, sier han til NTB.

– Det er ikke snakk om å etablere noen amerikansk base i Norge. De amerikanske flyene skal være på den norske flybasen på Ørlandet for en kortere, tidsbegrenset periode, framholder forsvarsministeren.

Flere lignende hendelser

Zakharova hevder på sin side at det norsk-amerikanske samarbeidet er «det siste i en rekke lignende hendelser» som understreker det «permanente» nærværet av «amerikanske, britiske og nederlandske» styrker i Nord-Norge.

– Slike aktiviteter fra Oslos side truer regional sikkerhet og gjør slutt på den norske tradisjonen med ikke å tillate utenlandske militærbaser på sitt territorium i fredstid, sier Zakharova.

Den russiske ambassaden i Norge har tidligere uttalt at de vil følge situasjonen nøye og treffe de tiltakene de mener er nødvendige for å sikre sitt eget land.

200 soldater

Det er første gang i nyere tid at amerikanske bombefly utplasseres i Norge. De skal etter planen bli værende her i én måned for å drive samtrening med norske styrker.

Allerede i forrige uke landet rundt 200 amerikanske soldater på Ørland for å forberede øvelsen.

– Denne typen integrert trening med nære allierte øker begges evne til å samarbeide i våre nærområder, sa sjef for Luftforsvaret, generalmajor Tonje Skinnarland.

Publisert:
  1. Russland

Mest lest akkurat nå

  1. Supertalent fra Nærbø får mektig rolle i KrFs nye ledelse

  2. – Politiet kan ha snakket usant i Birgitte-saken

  3. – Vi vant til slutt, selv om vi til tider ikke virket helt å være til stede

  4. Har kristelighet, mangler folkelighet

  5. De skal styre landet, men fikk ikke støtte hjemme i Time

  6. Hestekarusell og pariserhjul til Ruten i Sandnes