«Strafferen» runder ett år ved makten på Filippinene

Skjellsordene har haglet og mange har måttet bøte med livet i løpet av president Rodrigo «Strafferen» Dutertes første år ved makten.

Filippinenes omstridte president Rodrigo Duterte kan se tilbake på et turbulent første år ved makten. Foto: Bullit Marquez / AP / NTB scanpix

 • Andrea Rognstrand
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Duterte ble valgt til president i mai 2016, til tross for sine mange og kontroversielle utspill i valgkampen der han kalte paven horeunge, skrøt av sine mange elskerinner og av han selv hadde drept.

Løftene om nådeløs kamp mot kriminalitet, korrupsjon og fattigdom appellerte imidlertid til mange fattige filippinere, og valgoppslutningen var på rekordhøye 81 prosent.

Blodig narkokrig

– Det skal flyte så mange tusen lik av kriminelle i Manila-bukta at fiskene blir fete, lovet Duterte under valgkampen.

Etter at han overtok presidentvervet har retorikken blitt enda kvassere.

– Hitler massakrerte tre millioner jøder. Nå er det tre millioner narkomane på Filippinene. Jeg slakter dem gjerne, sa Duterte til pressen i september.

Politiet har drept 3.171 mennesker etter at presidenten satte i gang sitt blodige oppgjør mot narkotika. Ytterligere 2.098 er drept av ukjente gjerningsmenn i narkotikarelaterte oppgjør. Det siste året er dessuten 8.200 drept uten noe klart motiv.

Forbrytelsen mot menneskeheten

Menneskerettighetsgrupper mener presidentens har gjort seg skyldig i forbrytelser mot menneskeheten og anklager ham for å gi korrupte politifolk og dødsskvadroner frie tøyler.

Det er imidlertid ikke bare innad på Filippinene at presidenten har sendt sjokkbølger. Han har flere ganger verbalt hakket løs på USA, som i lang tid har vært en viktig alliert for stillehavsnasjonen, og i stedet omfavnet autoritære regimeledere i Kina og Russland.

USAs tidligere president Barack Obama ble stemplet som «horeunge» av Duterte, som selv er beskrevet som «Østens svar på Donald Trump».

Tilfredse filippinere

Filippinerne lar seg imidlertid ikke skremme og mener at Duterte innerst inne er en jordnær person som anerkjenner utfordringene i samfunnet og er villig til å ta i bruk kraftige midler for å skape endring.

– Han har en helt ny lederstil, som folk kanskje mener er nødvendig, sier Edmund Tayao, professor i politikk ved universitetet i Santo Tomas i Manila.

I sin innsettelsestale la ikke den nyvalgte Duterte skjul på hvordan han ville styre landet:

– Dette blir tøft, men vær med meg likevel.

Ifølge en rekke meningsmålinger i løpet av det første året ved makten, har Dutertes budskap tilsynelatende gått hjem hos filippinerne. En av de ferskeste viste at 75 prosent mener Dutertes administrasjon gjør en god jobb.

IS-trussel

Den siste måneden har imidlertid den omstridte, men populære presidenten fått en ny utfordring. 23. mai utløste menneskejakten på Abu Sayyafs leder Isnilon Hapilon omfattende kamper mellom filippinske soldater og IS-krigere i byen Marawi. Væpnede menn viftet med de svarte flaggene sine rundt om i den sørlige byen.

Sammenstøtene har hittil krevd 400 liv, men tross gjentakende bombetokter med støtte fra USA, har ikke regjeringsstyrkene lyktes i å drive ut opprørerne.

IS-trusselen har fått flere av Dutertes støttespillere til å vende seg mot ham og populariteten har sunket.

Filippinenes president Rodrigo Duterte utlovet en dusør for den angivelige lederen av et IS-nettverk i landet i juni 2017, her fra pressekonferansen. Foto: Aaron Favila / AP / NTB Scanpix

Noen uttalelser fra president Duterte

 • Om president Obama: – Jeg er president for en uavhengig stat, det er lenge siden vi var en koloni: Jeg har ingen herre bortsett fra det filippinske folk, absolutt ingen. Man må vise respekt, ikke bare hive inn spørsmål. (På språket tagalog:) Din horeunge, jeg kommer til å banne til deg på det møtet.
 • Om USAs ambassadør til Filippinene: – Jeg hadde en krangel med deres homo ambassadør, horungen. Han gjør meg forbannet.
 • Om FN: – Faen ta dere FN, dere kan ikke engang løse blodbadet i Midtøsten … kunne ikke engang løfte en finger i Afrika … Hold kjeft, alle sammen.
 • Om pave Frans: – Pave, din horunge, dra hjem.
 • Om drapet på en australsk misjonær på Filippinene: – Jeg var rasende fordi hun ble voldtatt, det er en ting … Men hun var så vakker. Ordføreren (Dutertes daværende stilling) skulle vært den første.
 • Om narkotikaselgere: – Drep dem alle. Når jeg blir president, skal jeg beordre politiet og de militære til å finne disse menneskene og drepe dem.
 • Om narkomane: – Hitler massakrerte tre millioner jøder. Nå er det tre millioner narkomane på Filippinene. Jeg slakter dem gjerne.
 • Om IS: – Gi meg eddik og salt, og jeg skal spise dere. Det er sant. Gjør meg sint, gi meg en terrorist, gi meg salt og eddik, og jeg skal spise leveren din.
 • Til filippinske soldater om voldtekt: – La meg ta meg av det. Jeg går i fengsel for dere. Hvis dere voldtar tre kvinner, skal jeg si at det var jeg som gjorde det.
 • I tilsvar på Chelsea Clintons, Hillary Clintons datter, kritikk på vitser om voldtekt: – Da din far, presidenten av USA knullet Lewinsky og andre kvinner i Det hvite hus, sto du opp mot ham da?
 • Om sin politiske filosofi: – En leder må være en skrekk for de få som er onde, for å beskytte livet og velværet til de mange som er gode.
Publisert:
 1. Manila
 2. Filippinene
 3. USA

Mest lest akkurat nå

 1. Fortsatt anbefaling om å unngå besøk

 2. Politiet frigir navn på de fem omkomne i hyttebrannen i Andøy

 3. Lastebil har veltet i Sandnes - føreren er nå ute

 4. Han fikk ALS: – Jeg blir levende begravet i min egen kropp

 5. Bilselger til­talt for å ha svindlet over 40 privat­personer, egen arbeids­giver og flere bedrifter

 6. NÅ: Regjeringen holder pressekonferanse om koronasituasjonen