Taliban: Venter på en fredelig overtakelse av Kabul

Den fungerende innenriksministeren i Afghanistan opplyser ifølge flere medier at det blir en fredelig maktoverføring til en overgangsregjering.

Et veggmaleri av president Ashraf Ghani ved Kabuls internasjonale flyplass, der flere utlendinger nå forsøker å komme seg ut av Afghanistan.
  • NTB-AP-Ritzau
Publisert: Publisert:
Røyk stiger opp fra den amerikanske ambassaden i Kabul, der dokumenter angivelig brennes mens amerikanerne evakuerer ambassaden.

Ifølge Al Jazeera, Al Arabiya og det tyske nyhetsbyrået DPA uttaler Abdul Sattar Mirzakwal, Afghanistans fungerende innenriksminister, at makten vil bli overført til en overgangsregjering på fredelig vis og at Taliban ikke vil angripe Kabul. Afghanske TOLOnews melder det samme.

– Folk trenger ikke å bekymre seg, byen er trygg. Sikkerheten er garantert, og enigheten er slik at overføringen av makt vil skje på fredelig vis, sier Mirzakwal ifølge DPA.

En talsperson for Taliban bekrefter overfor BBC at det er forhandlinger om en fredelig maktoverføring.

– Vil gi fra seg makten

Al Arabiya melder også at president Ashraf Ghani vil gi fra seg makten og godta at en overgangsregjering opprettes.

Nyhetsbyrået AP får bekreftet fra en afghanske tjenestemann at det skal foregå forhandlinger om maktoverføringen i presidentpalasset.

Al Arabiya melder at Afghanistans forsvarsminister opplyser at internasjonale styrker bistår i å opprettholde sikkerheten i Kabul nå.

Taliban venter på makt

En talsmann for Taliban sier at gruppen venter på en fredelig overtakelse av Kabul og ikke vil gå til angrep.

På Twitter skriver en talsperson at det er satt i gang forhandlinger med den afghanske regjeringen om dette.

Den saudiarabiske nyhetskanalen Al Arabiya skriver på Twitter at en Taliban-delegasjon forhandler med regjeringen inne i presidentpalasset i Kabul.

– Kontrollerer landet

I en uttalelse fra Taliban, videreformidlet av Al Jazeera, skriver gruppen at den nå kontrollerer Afghanistan. Taliban oppfordrer alle afghanere til å holde seg i ro og bli værende i landet.

– Vi ønsker at det neste islamske regimet skal være en ansvarlig regjering som tjenere alle afghanere, skriver gruppen.

Taliban-styrker trengte søndag inn i utkanten av Kabul, etter å ha tatt kontroll over store deler av landet de siste ukene.

UD: Fullt fokus på sikkerhet

Samtidig er vestlige land i ferd med å evakuere sine ambassadeansatte. Danmark, som deler ambassadekompleks med Norge, opplyser at deres ansatte er i sikkerhet på den internasjonale flyplassen.

Utenriksdepartementet opplyser til NTB at de foreløpig ikke vil kommentere situasjonen.

– Situasjonen i Afghanistan er uoversiktlig og svært krevende. Vi har nå fullt fokus på sikkerheten til våre ansatte, våre lokalt ansatte og deres familier og av den grunn kommer vi ikke til å gi ytterligere kommentarer ut over det utenriksministeren sa på pressekonferansen fredag, sier pressetalsperson i UD, Ane Haavardsdatter Lunde.

Publisert:

Taliban i Afghanistan

  1. Taliban nøler med å slå ned på militante grupper som truer andre land

  2. Taliban-medlemmer har flyttet inn på Norges ambassade i Kabul

  3. Demonstrasjon i Byparken i Stavanger

  4. Uro rundt kvinnedemonstrasjon i Kabul

  5. Lederen av afghansk motstandsgruppe fortsetter kampen

  6. Desperate afghanere trygler om hjelp

  1. Taliban i Afghanistan