FN-sjef bekymret for norske budsjettkutt

FN-sjefen uttrykket bekymring for Norges bistandskutt til FNs utviklingsprogram da han onsdag snakket med statsminister Jonas Gahr Støre på telefon.

FN-sjefen er urolig for at Norge kutter i FN-støtten, noe han uttrykket i en telefonsamtale med statsminister Jonas Gahr Støre onsdag.
  • NTB
Publisert: Publisert:

I revidert statsbudsjett foreslår regjeringen nemlig å kutte hele kjernestøtten på 440 millioner kroner til FNs utviklingsprogram (UNDP) for å kunne finansiere flyktningutgifter i Norge.

Onsdag snakket FN-sjef António Guterres med Støre på telefon, hvor krigen i Ukraina og den globale matforsyningen var høyt oppe på agendaen.

I samtalen tok også FN-sjefen opp sin bekymring for det norske bistandskuttet, opplyser Statsministerens kontor i en pressemelding onsdag kveld.

– Guterres understrekte og anerkjente Norges langvarige og omfattende støtte til FN, men var urolig for at en konsekvens av dette var budsjettkutt for sentrale FN-organisasjoner, herunder FNs utviklingsprogram UNDP, heter det i pressemeldingen.

– Statsministeren lyttet til hans vurderinger og forsikret om at Norge vil legge stor vekt på å fortsette å støtte FN, både i felt og ved hovedkvarterene, heter det videre.

I forslaget vil regjeringen ta 4 milliarder kroner fra bistandsbudsjettet for å finansiere økte flyktningutgifter i Norge som følge av pågangen av ukrainske flyktninger.

Forslaget har blitt møtt med kritikk fra blant andre SV, KrF og Rødt. Unicef har omtalt kuttet som «tragisk» og pekt på at det vil gå utover fattige barn verden over. FNs utviklingsprogram har uttalt at Norges renommé nå står på spill.

Publisert:
  1. Jonas Gahr Støre
  2. FN

Mest lest akkurat nå

  1. Nå skal turistene ha luksusopplevelser: – Aldri opplevd maken til pågang

  2. – Nesten alle foreldre velger instinktivt det farligste stedet

  3. Trafikkulykke på Bryne

  4. Prisforskjellene øker videre: Rogalendinger får årets dyreste strøm torsdag

  5. Fra terningkast 1 til 6: Sjekk hvilke retter du bør velge – og hvilke du bør styre unna

  6. Fem ting du bør vite før du kjøper robotklipper. Og én ting du ikke skal se deg blind på.