Thunberg i klimamarsj i Canada: – Et kompliment at folk vil kneble oss

Greta Thunberg demonstrerte for klimaet sammen med anslagsvis 500.000 skolebarn og voksne i Montreal fredag. Samme dag var det nye klimamarsjer verden over.

Greta Thunberg deltok i klimastreik i Montreal i Canada fredag. Foto: Paul Chiasson/The Canadian Press via AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
Demonstranter satte fyr på en etterligning av jordkloden under en klimademonstrasjon i Milano fredag. Foto: Nicola Marfisi / ANSA via AP / NTB scanpix
250.000 elever deltok i fredagens klimademonstrasjon i Roma, ifølge arrangørene. Foto: Fabio Frustaci / ANSA via AP / NTB scanpix
Det finnes ingen «planet B», er beskjeden fra klimademonstrantene. Foto: Antonio Calanni / AP / NTB scanpix
Demonstranter på kjedebrua over Donau i Budapest fredag. Foto: Zoltan Balogh / MTI via AP / NTB scanpix
Ei jente holder opp en brennende klode under klimademonstrasjonen i Mumbai. Foto: Rafiq Maqbool / AP / NTB scanpix
Bannere og plakater fra demonstrasjonen i Mumbai. Foto: Rafiq Maqbool / AP / NTB scanpix
I tillegg til demonstrasjonene i Berlin var det også demonstrasjon i blant annet Erfurt i Tyskland. Foto: Jens Meyer / AP / NTB scanpix
Tusenvis av mennesker samlet seg ved parlamentet i New Zealands hovedstad Wellington fredag, i en av de største demonstrasjonene som har vært avholdt der. Foto: Nick Perry / AP / NTB scanpix
Også i Stockholm, der Greta Thunberg startet klimastreikbevegelsen, var det demonstrasjon fredag. Foto: Cluadio Bresciani / TT News Agency via AP / NTB scanpix
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

– Vi bør ta det som et kompliment at vi har så mye innflytelse at folk ønsker å stilne oss, sa Thunberg da hun møtte til klimamarsj i den canadiske byen etter et møte med Canadas statsminister Justin Trudeau.

Trudeau og andre canadiske partiledere deltok også i marsjen i Montreal, og ifølge arrangørene sluttet en halv million mennesker seg til. Da Thunberg entret scenen, ropte folkemengden navnet hennes i takt.

– Vi marsjerer for en levende planet for alle. Men våre politikere har ikke lyttet, sa Thunberg og lovet at de kommer til å fortsette å streike til de blir hørt.

Truet verdensbilde?

16-åringen startet uka med å refse verdens ledere, som hun mener handler for sakte og gjør for lite for å motvirke klimaendringene. I etterkant av tordentalen i FN har hun og klimabevegelsen møtt kritikk fra voksne som mener de overreagerer.

USAs president Donald Trump og andre som gjør narr, føler trolig at deres verdensbilde og interesser er truet av klimaaktivismen, mener 16-åringen.

– Vi har blitt for høylytt til at folk kan håndtere oss, derfor ønsker de å kneble oss, sa Thunberg klimamarsjen i Montreal.

60.000 i Stockholm

For et drøyt år siden holdt hun sin første skolestreik for klimaet, siden er millioner av andre inspirert til å engasjere seg i kampen mot global oppvarming.

I Thunbergs hjemby Stockholm samlet anslagsvis 60.000 mennesker seg til klimaprotest fredag. I Sverige var det klimademonstrasjoner på over 100 steder – fra Kiruna til Malmö.

I Italia skal opp mot 1 million mennesker ha demonstrert i en lang rekke byer med krav om en mer offensiv klimapolitikk. 250.000 av dem protesterte i Roma, mens 150.000 møtte fram i Milano, anslår arrangøren.

Fra India til Finland

Demonstrasjonene fordelte seg på mer enn 150 steder etter at landets utdanningsminister oppfordret lærere til å ikke straffe elever som skulket for å demonstrere denne fredagen.

De yngre generasjoners frykt for den globale oppvarmingen utløste fredag nye protester også i India, Spania, Portugal, Finland og Nederland. Først ut var hovedstaden Wellington i New Zealand, der arrangørene anslår at 170.000 mennesker deltok over hele landet.

For en uke siden deltok anslagsvis 4 millioner mennesker på verdensbasis i protestene i forkant av FNs klimatoppmøte mandag.

To dager senere kom FNs klimapanel med en ny dyster rapport om hvordan klimaendringene påvirker verdens hav og isdekte områder.

Isen smelter fortere, havet stiger raskere, ekstremvær rammer oftere, og det vil koste enorme summer å beskytte storbyer mot vannmassene.

350 i Oslo

For Norges del skisserer rapporten kortere vintre, økt flom- og skredfare og risiko for store kutt i fisket.

I Oslo protesterte rundt 350 personer i regnværet foran Stortinget, ifølge arrangøren.

Det er en sterk nedgang fra 30. august, da det ble anslått 4.000-5.000 frammøtte før stortingsvalget.

I mars streiket anslagsvis 40.000 skoleelever i hovedstaden med krav om en annen kurs i klimapolitikken.

Publisert: