Redd Barna slår sultalarm i Somalia

Over 1 million småbarn i Somalia trues av sult dersom ikke omverdenen straks trapper opp nødhjelpen til landet, advarer Redd Barna.

Somalia er på nytt rammet av tørke og millioner av mennesker er avhengige av matvarehjelp utenfra. Over 1 million barn under fem år trues av sult, dersom hjelpen ikke kommer. Illustrasjonsfoto: Michael Kamber, UNICEF / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

178.400 barn under fem år i Somalia er nå akutt underernærte, og tørke og krigshandlinger gjør at antallet i løpet av kort tid kan bli mangedoblet, sier lederen for Redd Barnas virksomhet i landet, Mohamud Mohamed Hassan.

– Vår største frykt blir nå bekreftet ved at 1 million barn nok en gang må lide som følge av de nedverdigende, ulykkelige følgene av tørke, sier han.

Mange somaliske familier sliter fortsatt etter den langvarige tørken i 2017, da geiter, kveg og kameler døde og mangel på mat og vann tvang tusenvis av mennesker inn i leirer.

– Det som virkelig bekymrer oss, er hyppigheten av disse tørkeperiodene. Familier som lever av buskap trenger i gjennomsnitt to sesonger med godt regn for å komme til hektene etter en dårlig sesong, sier Hassan.

For å unngå en gjentakelse av sultkatastrofene i 2011 og 2017, har hjelpeorganisasjonene utarbeidet en kriseplan. Under halvparten av denne er hittil finansiert.

Minst 2,1 millioner mennesker i Somalia opplever nå kritisk matmangel eller i verste fall sult. 6,3 millioner mennesker – nesten halve befolkningen – risikerer å gå sultne når matlagrene tømmes i oktober, advarer Redd Barna.

Les også

 1. Redd Barna: Regjeringen svikter norske barn i al-Hol-leiren

Publisert:
 1. Sult
 2. Nødhjelp
 3. Redd Barna

Mest lest akkurat nå

 1. Alle fikk korona­penger. Alle gikk med over­skudd. Bare én betalte tilbake

 2. Politiet tror motor­sykkelen kjørte i bilen bak­fra

 3. Hun blir ny sjef i Kolumbus

 4. Bilfører nektet å stoppe i Stavanger sentrum, pågrepet til fots på Våland

 5. Thor Inge og Greta bur i eit 50 år gammalt hus som enno ser ungt ut

 6. Monica Fjeld (49) synes det er vanskelig å finne kjærligheten i voksen alder. Disse tre tipsene kan hjelpe