Minst to drept i skyting ved synagoge i Tyskland

Én person er pågrepet, og politiet jakter på flere etter at to mennesker ble drept og flere ble såret nær en synagoge i Halle øst i Tyskland.

Minst to personer ble drept, og flere er såret i skytingen.
  • NTB
Publisert: Publisert:
Store politistyrker jakter på en eller flere gjerningsmenn etter skytingen der to personer ble drept på åpen gate i Halle i Tyskland onsdag. Foto: AP / NTB scanpix
To personer ble drept og flere ble såret da det ble åpnet ild mot tilfeldig forbipasserende nær en synagoge i Halle i Tyskland onsdag. Foto: AP / NTB scanpix
Tysk politi har sperret av flere områder i Halle etter skytingen der to personer ble drept. Foto: AP / NTB scanpix
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Ifølge Bild ble det åpnet ild nær en synagoge i Paulusviertel-distriktet i Halle onsdag, og det ble også kastet en håndgranat inn på den jødiske kirkegården i nærheten.

En mann ble ifølge politiet skutt og drept inne i en kiosk, mens en kvinne ble skutt og drept i Humboldtstraße, nær den jødiske kirkegården.

To andre, en mann og en kvinne, er såret og innlagt på sykehus. Tilstanden er ikke kjent.

Det skal ha vært to eller flere gjerningsmenn, og i følge politiet flyktet de fra stedet i en bil. Tyske medier meldte først at bilen kjørte sørover i retning Leipzig.

Tysk statsborger

Like før klokka 14 opplyste politiet på Twitter at én person var pågrepet, og tyske medier meldte senere at dette skjedde etter at vedkommende kolliderte med en lastebil i utkanten av Halle.

Politikilder opplyser til flere tyske medier at den pågrepne mannen er tysk statsborger, men identiteten er ikke kjent. I bilens bagasjerom ble det funnet flere våpen.

Store politistyrker jakter ifølge radiostasjonen MDR på en eller flere andre gjerningsmenn, men heller ikke deres identitet er kjent.

Overvåkingsvideo

En overvåkingsvideo viser at en grå bil stanser midt i gaten før en mann stiger ut og avfyrer fire skudd med det som ser ut til å være en hagle. Mannen er iført grønne militærlignende klær og hjelm.

Andre overvåkingsbilder viser at det var flere gjerningsmenn og at alle var iført uniformlignende klær, skuddsikre vester og hjelm.

En talskvinne for politiet opplyser at det også er avfyrt skudd i Landsberg, rundt 15 kilometer øst for Halle, men ytterligere detaljer er ikke kjent.

Politiet i Halle har sperret av flere områder i byen, og sentralbanestasjonen er stengt. Innbyggerne ble først oppfordret til å holde seg innendørs, og politiet oppfordrer fortsatt folk til å være på vakt.

Jom kippur

Det er fortsatt ikke bekreftet om angrepet var rettet mot synagogen i Paulusviertel-distriktet, men ifølge Der Spiegel avfyrte den ene av gjerningsmennene skudd mot døren og forsøkte å ta seg inn i bygningen.

Jødene feirer onsdag jom kippur, sin årlige forsoningsdag, og politiet har etter angrepet i Halle skjerpet sikkerhetstiltakene ved synagoger i byer som Leipzig, Dresden, Berlin og Frankfurt.

Aksjonerte mot høyreekstremister

Ifølge Bild aksjonerte politiet onsdag mot høyreekstremister i flere tyske delstater, blant annet mot en adresse i Mansfeld-Südharz vest for Halle. Det foreligger imidlertid ikke opplysninger om en eventuell sammenheng.

– Vi har hittil ingen beviser for at skytingen i Halle er relatert til dette, sier en talsmann for tysk politi til Bild.

Halle ligger rundt 40 kilometer nordvest for Leipzig og er med sine rundt 240.000 innbyggere den største byen i delstaten Sachsen-Anhalt.

Publisert: