Forskere: Klimaendringene kan true sivilisasjonen

Klimaendringene kan utgjøre en eksistensiell trussel mot sivilisasjonen hvis de utløser selvforsterkende mekanismer i naturen, advarer forskere.

Publisert: Publisert:

Et fly ved soloppgang på vei mot flyplassen i Frankfurt i Tyskland. Luftfart er en av flere former for transport som forårsaker store utslipp av CO2. Foto: Foto: Michael Probst / AP / NTB scanpix

  • NTB

I en kommentarartikkel i det vitenskapelige tidsskriftet Nature beskriver de en rekke slike mekanismer.

Blant disse er tap av barskog i nordområdene, tap av regnskog i Amazonas og opptining av permafrost i Arktis – helt eller delvis som følge av global oppvarming og nye nedbørsmønstre.

Alle disse effektene kan potensielt utløse nye store utslipp av klimagasser. Trær som brenner eller råtner, og permafrost som tiner, vil frigi enten CO2 eller den kraftige klimagassen metan.

Disse utslippene kan løfte temperaturen ytterligere og sende klimaet inn i en ond sirkel med stigende temperaturer selv om de menneskeskapte utslippene kuttes.

Tidligere antok forskere at slike såkalte tippepunkter først kunne inntreffe ved global oppvarming på 5 grader eller mer. Men nyere forskning tyder på at noen av dem kan inntreffe allerede ved 1 til 2 graders oppvarming, ifølge forfatterne bak Nature-artikkelen.

– Hvis kaskader av ødeleggende tippepunkter kan inntreffe, og et globalt tippepunkt ikke kan utelukkes, så er dette en eksistensiell trussel mot vår sivilisasjon, advarer de.

Så langt har temperaturen på jorda i snitt steget omtrent 1 grad. Hovedforfatteren bak den nye Nature-artikkelen er professor Tim Lenton ved University of Exeter i Storbritannia.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Barnehageansatt i Stavanger koronasmittet – 16 i karantene

  2. Bent Høie: – Jeg vet at mange synes det er litt tungt nå

  3. Ryfylketunnelen måtte stenge et felt på grunn av tysk sykkelturist – begge felt gjenåpnet

  4. Countryartist gikk seg bort på sin egen tomt – måtte reddes ut av politiet

  5. Varaordfører: – Klønete av Statens vegvesen – bør dekke Ryfast-regningen selv

  6. Nytt dobbeltspor kan ta en av Jærens mest spesielle boliger

  1. Global oppvarming
  2. Klimaendringer