Nynazister forstyrret Center-leders tale i Almedalen

Svenskenes Centerparti-leder Annie Lööf tok et oppgjør med rasister i Almedalsveckan, i en tale som nynazister avbrøt ved å rope «folkeforræder».

Partileder i det svenske Centerpartiet, Annie Lööf holdt tale under Centerpartiets dag i Almedalen i Sverige. Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
Representanter fra Den nordiske motstandsbevegelsen (NMR) buet mens Partileder i det svenske Centerpartiet, Annie Lööf holdt tale under Centerpartiets dag i Almedalen i Sverige. Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB scanpix
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Almedalsveckan samler politikere og sivilsamfunnsorganisasjoner hver sommer i Visby på Gotland, og onsdag var Centerpartiets dag.

– Mine venner. Det er alvor nå. Dette skjer på ekte. Vi kan ikke passivt se på. Vi må vise at Sverige aldri kommer til å tilhøre haterne, sa Löof og oppfordret til å stå opp mot fremmedfiendtlige krefter.

Talen ble avbrutt av en liten gruppe nynazister, som ifølge Aftonbladet ropte «folkeforræder». Tilropene fra de frammøtte fra Den nordiske motstandsbevegelsen (NMR) ble overdøvet av publikum, som applauderte og ropte «Annie, Annie», skriver avisa.

Hatet i Sverige forandrer samfunnsklimaet, og fremmedfiendtlige krefter sprer uro, sa Lööf da hun fortsatte talen.

– Krefter som lever av redsel og utrygghet. Som sier at jøder ikke er svensker. Som vil få oss til å hate andre. Mistro hverandre. Som vil få oss til å stenge våre hjerter, sa Centerparti-lederen videre.

Centerpartiet er det nest største i den borgerlige opposisjonsalliansen, som ledes av Moderaterna. Høyrepopulistiske Sverigedemokraterna ser ut til å ha økt oppslutningen i forkant av høstens riksdagsvalg og ligger på meningsmålinger an til å få over 20 prosent av stemmene.

Lööf har tatt til orde for et samarbeid på tvers av blokkene og oppfordret Socialdemokraternas statsminister Stefan Löfven til å støtte en eventuell borgerlig regjering etter valget.

Publisert: