FN: al-Qaida står støtt mens IS forvitrer

Al-Qaidas globale nettverk er «bemerkelsesverdig motstandsdyktig» og utgjør flere steder en større trussel enn IS, ifølge en FN-rapport.

Houthiene og den saudistøttede koalisjonen kjemper mot hverandre i Jemen, mens al-Qaida kjemper mot begge parter og kontrollerer store områder sør i landet. Sivilbefolkningen er påført enorme lidelser. Her får et barn behandling for underernæring på et sykehus i havnebyen Hodeidah.
 • NTB
 • Frode Kvam
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

I rapporten påpekes det at al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP), med hovedsete i Jemen, fungerer som et kommunikasjonsknutepunkt for al-Qaida som helhet. I Jemen kontrollerer nettverket større landområder og kjemper både mot houthiene, regjeringen og saudi-koalisjonen.

– Grupper med tilknytning til al-Qaida fortsetter å være den største terrortrusselen noen steder, som Somalia og Jemen. Det blir stadig bekreftet av en kontinuerlig strøm av angrep og ødeleggende operasjoner, står det i rapporten som er sendt til FNs sikkerhetsråd.

I Vest-Afrika og Sør-Asia utgjør al-Qaida-tilknyttede grupper en like stor trussel som IS-tilknyttede grupper, som «på nåværende tidspunkt er ute av stand til å posisjonere seg». Men det er risiko for at grupper tilknyttet al-Qaida og IS kan støtte hverandre, heter det i rapporten, der det advares om at en slik utvikling kan utgjøre nye trusler i enkelte regioner.

Al-Qaida-tilknyttede krigere i Syria står fortsatt sterkt, ifølge rapporten. Bildet viser deler av et russisk krigsfly på bakken i Idlib-provinsen nordvest i Syria. Bildet er utgitt av al-Qaida-nettverkets propagandaorgan Ibaa.

Sterk i Syria

– Mens IS mistet grepet på Syria og Irak i fjor, fortsetter al-Qaida å være bemerkelsesverdig motstandsdyktig, heter det videre i rapporten.

Fatah al-Sham, tidligere kjent som Nusrafronten og al-Qaidas forlengede arm i Syria, «forblir en av de sterkeste og største al-Qaida-tilknyttede gruppene i verden». Dens krigere «bruker trusler, vold og materiell belønning» for å lokke til seg mindre væpnede grupper, advares det i rapporten.

Fatah al-Sham, som står sterkt i Idlib-provinsen i Syria, har mellom 7000 og 11000 krigere, blant dem flere tusener fremmedkrigere.

Libya-trussel

I Libya er det IS som utgjør den største trusselen, og gruppens mål der er nå å få nytt fotfeste etter å ha tapt havnebyen Sirte. IS har styrket sin tilstedeværelse etter at krigere har dratt tilbake til Libya fra Irak og Syria, påpeker FN-rapporten.

Videre har Boko Haram-krigere begynt å ta seg nordover fra Nigeria og opprettet små celler i Libya som igjen kan forflytte seg videre til andre land i regionen, heter det videre.

– Det er risiko for at IS-ledere i Libya blir forflyttet til andre konfliktsoner i Vest-Afrika og Sahel-regionen, inkludert Mali, står det i rapporten.

Les også

 1. LES OGSÅ: Kalifatet har falt, men IS er fortsatt en trussel

 2. LES OGSÅ: Tolv personer etterlyst av PST for IS-tilknytning

 3. LES OGSÅ: Al-Qaida-mistenkt nordmann arrestert i Jemen

Publisert:
 1. Den islamske staten (IS)
 2. Syria
 3. Jemen

Mest lest akkurat nå

 1. Kom hjem til endevendt hus i Stavanger

 2. Én måned siden gjenåpningen – slik har det gått

 3. Denne boligen i Sandnes kan vinne en helt spesiell pris

 4. Maria fikk nesten ikke puste da hun trente. Hun fikk diagnosen mange har, men få kjenner til.

 5. Viking vil vurdere å tilby Berisha ny kontrakt allerede nå

 6. Mange av kundene er blitt deres venner, men etter 37 år er det slutt