FN: al-Qaida står støtt mens IS forvitrer

Al-Qaidas globale nettverk er «bemerkelsesverdig motstandsdyktig» og utgjør flere steder en større trussel enn IS, ifølge en FN-rapport.

Houthiene og den saudistøttede koalisjonen kjemper mot hverandre i Jemen, mens al-Qaida kjemper mot begge parter og kontrollerer store områder sør i landet. Sivilbefolkningen er påført enorme lidelser. Her får et barn behandling for underernæring på et sykehus i havnebyen Hodeidah. Foto: AP/Scanpix

 • NTB
 • Frode Kvam
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

I rapporten påpekes det at al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP), med hovedsete i Jemen, fungerer som et kommunikasjonsknutepunkt for al-Qaida som helhet. I Jemen kontrollerer nettverket større landområder og kjemper både mot houthiene, regjeringen og saudi-koalisjonen.

– Grupper med tilknytning til al-Qaida fortsetter å være den største terrortrusselen noen steder, som Somalia og Jemen. Det blir stadig bekreftet av en kontinuerlig strøm av angrep og ødeleggende operasjoner, står det i rapporten som er sendt til FNs sikkerhetsråd.

I Vest-Afrika og Sør-Asia utgjør al-Qaida-tilknyttede grupper en like stor trussel som IS-tilknyttede grupper, som «på nåværende tidspunkt er ute av stand til å posisjonere seg». Men det er risiko for at grupper tilknyttet al-Qaida og IS kan støtte hverandre, heter det i rapporten, der det advares om at en slik utvikling kan utgjøre nye trusler i enkelte regioner.

Al-Qaida-tilknyttede krigere i Syria står fortsatt sterkt, ifølge rapporten. Bildet viser deler av et russisk krigsfly på bakken i Idlib-provinsen nordvest i Syria. Bildet er utgitt av al-Qaida-nettverkets propagandaorgan Ibaa. Foto: AP/Scanpix

Sterk i Syria

– Mens IS mistet grepet på Syria og Irak i fjor, fortsetter al-Qaida å være bemerkelsesverdig motstandsdyktig, heter det videre i rapporten.

Fatah al-Sham, tidligere kjent som Nusrafronten og al-Qaidas forlengede arm i Syria, «forblir en av de sterkeste og største al-Qaida-tilknyttede gruppene i verden». Dens krigere «bruker trusler, vold og materiell belønning» for å lokke til seg mindre væpnede grupper, advares det i rapporten.

Fatah al-Sham, som står sterkt i Idlib-provinsen i Syria, har mellom 7000 og 11000 krigere, blant dem flere tusener fremmedkrigere.

Libya-trussel

I Libya er det IS som utgjør den største trusselen, og gruppens mål der er nå å få nytt fotfeste etter å ha tapt havnebyen Sirte. IS har styrket sin tilstedeværelse etter at krigere har dratt tilbake til Libya fra Irak og Syria, påpeker FN-rapporten.

Videre har Boko Haram-krigere begynt å ta seg nordover fra Nigeria og opprettet små celler i Libya som igjen kan forflytte seg videre til andre land i regionen, heter det videre.

– Det er risiko for at IS-ledere i Libya blir forflyttet til andre konfliktsoner i Vest-Afrika og Sahel-regionen, inkludert Mali, står det i rapporten.

Les også

 1. LES OGSÅ: Kalifatet har falt, men IS er fortsatt en trussel

 2. LES OGSÅ: Tolv personer etterlyst av PST for IS-tilknytning

 3. LES OGSÅ: Al-Qaida-mistenkt nordmann arrestert i Jemen

Publisert:
 1. Den islamske staten (IS)
 2. Syria
 3. Jemen

Mest lest akkurat nå

 1. Full stopp i massevaksineringen i Stavanger

 2. Slåsskamp utenfor Beverly i Stavanger. Mann i 30-årene kjørt til legevakt

 3. 50 skjeletter, en gris, 12 mynter, en blyplombe, et gravkammer, sigaresker, ølkorker og ganske mange spørsmålstegn har dukket opp under domkirkegulvet

 4. Byantikvaren i Sandnes håper denne eiendommen tas vare på. Det er det en spesiell grunn til

 5. Midt i pandemien som la kulturlivet brakk, kom legane med ein urovekkande beskjed

 6. Sandnes sto på listen over kommuner som ikke må gi fra seg vaksinedoser. Nå er de tatt vekk fra listen