Spedbarn reddet ut i live fra ruinene av russisk boligblokk

Russiske redningsarbeidere har greid å redde ut en ti måneder gammel gutt fra ruinene av boligblokka som raste sammen i byen Magnitogorsk.

Russiske redningsarbeidere bærer en ti måneder gammel gutt som ble funnet i ruinene av boligblokken som kollapset etter det som antas å ha vært en gasseksplosjon mandag morgen. Foto: AP / NTB scanpix.
  • NTB
Publisert: Publisert:
Deler av den sammenraste boligblokken. Mange av beboerne lå og sov da bygningen kollapset. Foto: AP / NTB scanpix
Russiske kvinner sørger etter at deler av en boligblokk kollapset i Magnitogorsk mandag. Foto: AP / NTB scanpix.
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Redningsmannskapene hadde i utgangspunktet innstilt søket i ruinene i frykt for at resten av boligblokka skulle kollapse, men de grep inn da de hørte lyden av spedbarnsgråt fra en av de sammenraste leilighetene.

Den lille gutten var i live da han ble reddet ut, men tilstanden hans beskrives som «ekstremt alvorlig». Han har en hodeskade, flere beinbrudd og alvorlige forfrysninger etter å ha tilbrakt natt til tirsdag i temperaturer ned mot 27 minusgrader.

Flere enn 30 personer er fortsatt savnet, og håpet om å finne dem i live svinner hen etter hvert som tiden går og temperaturene synker igjen når det går mot natt til onsdag.

– Spedbarnet ble reddet av at det var godt pakket inn og lå i en vugge, sier regionguvernør Boris Dubrovskij.

Stigende dødstall

Den ti etasjer høye boligblokken i stålbyen Magnitogorsk kollapset før daggry mandag etter en eksplosjon som myndighetene antar ble utløst av en gasslekkasje. Fem beboere ble sendt til sykehus med skader, og i løpet av dagen ble fire ble bekreftet omkommet.

Tirsdag steg dødstallet til ni etter at redningsarbeiderne hadde gjennomsøkt flere leiligheter. Seks er blitt funnet i live, deriblant moren til den ti måneder gamle gutten som ble funnet tirsdag ettermiddag.

Om lag 1.100 mennesker bor i det store boligkomplekset. 35 leiligheter var i seksjonen av blokka som ble ødelagt i eksplosjonen, og ytterligere ti ble påført mindre materielle skader. Flesteparten av beboerne ble evakuert til en nærliggende skole.

Ustabilt

Ruinene av boligblokka beskrives som svært ustabile, og redningsarbeiderne har måttet kjempe mot bitende vinterkulde med svært lave temperaturer mens de har forsøkt å stabilisere byggverket.

Til sammen kan dette ta opp mot 24 timer, men leder for Russlands krisedepartement Jevgenij Zinitsjev besluttet tirsdag at arbeidet måtte settes på vent.

– Det er en reell fare for at deler av bygningen kan kollapse, sa Zinitsjev.

– Det er umulig å fortsette å arbeide under slike forhold, fortsatte han.

Sørgedag

Regionalguvernør Dubrovskij har erklært at det 2. januar skal være sørgedag til minne om ofrene for boligblokk-kollapsen.

President Vladimir Putin avbrøt i siste minutt sin plan om å dra til svartehavsbyen Sotsji mandag ettermiddag for å feire nyttår, og reiste i stedet til Magnitogorsk for å følge redningsarbeidet på nært hold. Der besøkte presidenten også skadde på sykehus.

– Det ligger i vårt folks karakter å til tross for nyttårsfeiringen huske på å minnes de døde og sårede i denne stunden, sa den russiske presidenten.

Sikkerhetstjenesten FSB har bekreftet at ulykken skyldtes en gasseksplosjon og åpnet en kriminaletterforskning etter hendelsen. Dødelige gasseksplosjoner er ikke uvanlig i Russland, der mye av infrastrukturen er fra Sovjet-tiden og reguleringer om byggsikkerhet ofte blir oversett.

Publisert:
  1. Russland
  2. Ulykker

Mest lest akkurat nå

  1. På papiret var alt i orden. Bak hyttefasaden skjulte det seg underbetaling, falske timelister og livsfarlige arbeidsforhold

  2. Borgli testet banesykling: - Hjelmen knuste momentant

  3. Smittevernoverlege: – Kan bli en fin vår og sommer, men ny bølge til høsten

  4. Flere i slåsskamp inne i togvogn

  5. Staten kan ikke betale for alt

  6. Omsider får denne mannen en gate oppkalt etter seg