Tyfonen Jebi rammer Japan

JAPAN: Minst to mennesker er omkommet etter at tyfonen Jebi rammet Japan. Uværet er det kraftigste i landet på 25 år.

Kraftige bølger traff Aki i området før tyfonen Jebi nådde land tirsdag. Foto: Ichiro Banno, Kyodo/AP/NTB scanpix

 • NTB
Publisert: Publisert:

– Jeg ber det japanske folk om å gjøre det dere kan for å beskytte deres liv, sa statsminister Shinzo Abe før uværet nådde land tirsdag.

Japanske meteorologer advarte mot mulige jordskred, flom, stormflo, lynnedslag og tornadoer. 1,2 millioner mennesker fikk beskjed om at de burde evakuere, og nesten 800 flygninger og en rekke tog ble innstilt.

Minst to mennesker døde i løpet av timene uværet raste. En 71 år gammel mann omkom i området Shiga da en lagerbygning kollapset, ifølge lokale medier.

Nesten hundre mennesker ble skadd, men ingen av dem skal ha fått alvorlige skader.

60 meter per sekund

Jebi er den kraftigste tyfonen i Japan siden 1993, ifølge meteorolog Ryuta Kurora ved den nasjonale værvarslingen i landet.

På morgenen tirsdag lå stormen 90 kilometer utenfor kysten, og allerede da hadde den vindkast på opptil 60 meter per sekund.

Den vedvarende vindstyrken ble målt til 45 meter per sekund. 33 meter per sekund regnes som grensen for orkan.

Uværet traff den vestlige delen av Japan i nærheten av områder som ble rammet av flomkatastrofen som kostet over 220 mennesker livet i begynnelsen av juli.

Flom og hetebølge

Det er ventet opptil 500 millimeter nedbør i Tokai-regionen og 400 millimeter i regionene Kinki og Kanto, som omfatter Tokyo, fram til onsdag morgen.

En rekke barne- og ungdomsskoler er stengt av sikkerhetshensyn. I Osaka drev et stort tankskip inn i en bro mens uværet sto på.

I løpet av sommeren ble Japan rammet av to ekstreme værhendelser. Flommen og jordskredene i starten av juli, landets verste værkatastrofe på mer enn tre tiår, ble utløst av rekordkraftig regn.

Kort tid senere ble landet utsatt for en hetebølge som kostet over hundre mennesker livet. I byen Kumagaya steg gradestokken til 41,1 grader – den høyeste temperaturen registrert i Japan noen gang.

Publisert:

Les også

 1. LES OGSÅ: Japan: Nord-Korea er fremdeles en alvorlig trussel

 2. LES OGSÅ: Flere jordskjelv skapte ny panikk på Lombok

 3. LES OGSÅ: Hvordan går det egentlig med klimaet?

Mest lest

 1. Prinsesse Ingrid Alexandra (16) tok NM-gull i surfing på Jæren

 2. To nye korona­smittede i Stavanger lørdag

 3. Hadia Tajik øydelegg for seg sjølv med dette bokomslaget

 4. Vedder «godt over 150.000» på at Trump vinner

 1. Flom
 2. Vær
 3. Japan