Sverigedemokraterna mot andreplass i riksdagsvalget

Sverigedemokraterna (SD) gjør som ventet et brakvalg og kan bli nest største parti. Venstresiden og sentrum gjør også en sterk figur.

SDs Paula Bieler jubler Sverigedemokraternas valgvake på restaurant Kristall i sentrum av Stockholm. Foto: Anders Wiklund / TT / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

I Sveriges Televisions store valgundersøkelse – med over 11.000 spurte – får SD 19,2 prosent. Det er opp fra 12,9 prosent i forrige valg for fire år siden. Dersom dette blir i nærheten av resultatet, blir SD nest største parti.

I TV4s valgdagsmåling – med færre spurte enn hos SVT – blir SD riktignok henvist til tredjeplass, med snaut 17 prosent av velgerne.

Med et historisk dårlig valg for Socialdemokraterna, kryper Vänsterpartiet solid oppover med en oppslutning i henhold til SVTs valgdagsmåling på 9 prosent. Underlagsmaterialet viser at mange velgere har gått til venstre fra å ha stemt sosialdemokratisk ved forrige valg.

Centerpartiet har gjort en sterk valgkamp, anført av partileder Annie Lööf, og partiet ser ut til å gjøre sitt beste valg på 30 år – med en ventet oppslutning på nær 9 prosent.

Størst stemning var det på Kristdemokraternas valgvake, der de frammøtte jublet over en antatt oppslutning på 7,4 prosent. Det er opp 2,8 prosentpoeng fra valget i 2014. Framgangen tilskrives i stor grad partileder Emma Busch Thor, som har norsk far.

Publisert: