Sverigedemokraterna mot andreplass i riksdagsvalget

Sverigedemokraterna (SD) gjør som ventet et brakvalg og kan bli nest største parti. Venstresiden og sentrum gjør også en sterk figur.

Publisert: Publisert:

SDs Paula Bieler jubler Sverigedemokraternas valgvake på restaurant Kristall i sentrum av Stockholm. Foto: Anders Wiklund / TT / NTB scanpix

 • NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

I Sveriges Televisions store valgundersøkelse – med over 11.000 spurte – får SD 19,2 prosent. Det er opp fra 12,9 prosent i forrige valg for fire år siden. Dersom dette blir i nærheten av resultatet, blir SD nest største parti.

I TV4s valgdagsmåling – med færre spurte enn hos SVT – blir SD riktignok henvist til tredjeplass, med snaut 17 prosent av velgerne.

Med et historisk dårlig valg for Socialdemokraterna, kryper Vänsterpartiet solid oppover med en oppslutning i henhold til SVTs valgdagsmåling på 9 prosent. Underlagsmaterialet viser at mange velgere har gått til venstre fra å ha stemt sosialdemokratisk ved forrige valg.

Centerpartiet har gjort en sterk valgkamp, anført av partileder Annie Lööf, og partiet ser ut til å gjøre sitt beste valg på 30 år – med en ventet oppslutning på nær 9 prosent.

Størst stemning var det på Kristdemokraternas valgvake, der de frammøtte jublet over en antatt oppslutning på 7,4 prosent. Det er opp 2,8 prosentpoeng fra valget i 2014. Framgangen tilskrives i stor grad partileder Emma Busch Thor, som har norsk far.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Parkeringskaos ved Preikestolen - folk bes om å snu

 2. «Det er trygt å reise til Italia.Spørsmålet er heller om det er like trygt i Norge»

 3. Uheldig bilfører på Figgjo

 4. 17 nye smittetilfeller

 5. Randi (87) ble lurt på Vipps: - Kan være en ny og utspekulert svindelmetode

 6. Parkeringskaos ved Preikestolen - ber folk om å snu

 1. Meningsmålinger
 2. Socialdemokraterna
 3. Sverigedemokraterna
 4. Politikk