NATO krever løslatelse av ukrainske skip og sjøfolk

Russland må straks løslate de tre ukrainske marinefartøyene og de 24 sjøfolkene som ble tatt i arrest utenfor Krim-halvøya søndag, krever NATO.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg har snakket med Ukrainas president om den spente situasjonen i Azovhavet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Bruk av militærmakt mot ukrainske skip og marinepersonell kan ikke rettferdiggjøres. Vi ber derfor Russland om straks å løslate de ukrainske sjøfolkene og skipene som ble tatt i beslag i går, og vi ber om ro og tilbakeholdenhet, sier NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

Mandag kalte Stoltenberg inn til krisemøte i NATO-Ukraina-kommisjonen for å diskutere den spente situasjonen i Azovhavet.

– Denne hendelsen er en påminnelse om at det pågår en krig i Ukraina. Russland må forstå at handlingene deres får konsekvenser, sa Stoltenberg etter møtet.

– Russland må gi fri tilgang til alle ukrainske havner og gi ukrainske fartøy frihet til å navigere i Azovhavet og Kertsjstredet, la han til.

Kertsjstredet ble stengt søndag etter at tre ukrainske marinefartøy gjennomførte det den russiske kystvakten hevdet var en uautorisert manøver i russisk farvann.

Stoltenberg diskuterte mandag hendelsen med Ukrainas president Petro Porosjenko og ga uttrykk for sin fulle støtte til Ukrainas territorielle integritet og uavhengighet, som også omfatter landets rett til å kunne navigere fritt i sine territorialfarvann i henhold til folkeretten.

Les også

 1. Eriksen Søreide bekymret over konflikten i Kertsjstredet

 2. – Russisk blokkering av Kertsjstredet uakseptabel

 3. – Kertsjstredet gjenåpnet for skipstrafikk

 4. Russland bekrefter at de skjøt mot ukrainske fartøy i Svartehavet

Publisert:
 1. Russland
 2. Ukraina

Mest lest akkurat nå

 1. Bil kom over i motsatt kjørefelt og traff et tre

 2. Hundrevis møtte opp på demonstrasjon mot høye strømpriser

 3. Nakstad er smittet av korona

 4. Rogfast kan bli utsatt to år: Mange vil bygge tunnelen nordover fra Randaberg

 5. 150-ugå er historie: – Nå får vi et konsept som kan vare lenge

 6. Prinsesse Ingrid Alexandra får foto av Jærkysten i myndighets­gave