IMF med kraftig advarsel om stigende arbeidsledighet blant unge i Midtøsten

Nesten en firedel av ungdommene i Midtøsten er arbeidsledige. Uten tiltak vil det hvert år komme nye millioner som ikke finner seg arbeid, ifølge IMF.

Publisert: Publisert:

Saudi-Arabia, her representert ved utenriksminister Adel al-Jubeir, får skryt fra IMF for å ha tatt grep for å bli mindre avhengig av olje og for å sikre budsjettbalanse innen 2023. Foto: Amr Nabil / AP / NTB scanpix

 • Ann Fredriksen
 • NTB
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Advarselen er å finne i mai-rapporten til Det internasjonale pengefondet (IMF) om de økonomiske utsiktene i regionen.

Ifølge IMF vil den nåværende jobbveksten ikke kunne redusere arbeidsledigheten, som var en viktig grunn til at mange sluttet seg til masseprotestene i Midtøsten under den såkalte arabiske våren i 2011.

IMF påpeker blant annet at land som er avhengig av oljeimport i Midtøsten og Nord-Afrika, trenger en vekst på 6,2 prosent i året for å holde den generelle arbeidsledigheten på dagens 10 prosent. De må også greie å skape 25 millioner nye jobber i løpet av de fem neste årene, ifølge Jihad Azour, IMFs direktør for Midtøsten og Sentral-Asia.

Veksten for disse landene er ifølge IMFs utsikter ventet å forbli på dagens nivå, som er på drøyt 4 prosent.

Gjelden vokser

Kombinasjonen av høy arbeidsledighet og voksende statsgjeld er spesielt bekymringsfull når det gjelder landene i Midtøsten og Nord-Afrika, framholder Azour.

Han peker blant annet på at den gjennomsnittlige gjelden for oljeimporterende land i regionen nå har passert 80 prosent av BNP.

Når det gjelder land som eksporterer olje, har veksten variert sterkt de siste årene, i tråd med oljeprisene. Mens den var oppe i 5 prosent i 2016, så sank den til 1,7 prosent allerede året etter. IMF spår at veksten igjen vil ta seg opp til 3 prosent i år og 3,3 prosent neste år.

Oljeprisene ligger nå på rundt 75 dollar fatet, mot under 30 dollar fatet i begynnelsen av 2016.

– Trenger reformer

Men det bør ikke bli en hvilepute, ifølge IMF, som i stedet anbefaler landene å benytte de gode tidene til å gjennomføre økonomiske reformer.

– Blant reformene som kreves, er flere tiltak som skal føre til at energisubsidiene fjernes helt, samt endringer av pensjons- og trygdesystemer, deriblant en revisjon av pensjonsalderen, heter det i rapporten.

At gjelden øker raskt i mange av landene i regionen, er ifølge IMF grunn til bekymring.

Golflandene Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater opplevde at veksten krympet med 0,2 prosent i fjor.

For Saudi-Arabia var nedgangen på 0,7 prosent. I år er det ventet at den igjen vil vokse.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Folk på byen har allerede endret drikkevaner

 2. Her blir det nytt kjøpesenter og sykehus

 3. Gunnar Eiterjord slutter som sjef for Rogfast

 4. Leteaksjon etter mann (63)

 5. Mann koronasmittet i Sola

 6. Nattklubbene i Stavanger og Sandnes får åpne klokken 20

 1. Økonomi
 2. Midtøsten
 3. Saudi-Arabia
 4. De forente arabiske emirater
 5. Kuwait