Da sønnen døde, satte Davor Dragičević i gang store demonstrasjoner mot staten. Nå har han forsvunnet

Den bosniske mannen har ikke blitt sett siden 30. desember.

Davor Dragičević har hver dag siden mars i fjor møtt opp på torget i den bosniske byen Banja Luka for å sette søkelyset mot den mangelfulle etterforskningen rundt sønnens død. Det har utløst en av de største demonstrasjonene Bosnia-Hercegovina har sett på lenge. Bildet ble tatt 6. oktober i fjor. Foto: Darko Vojinovic / TT NYHETSBYRÅN

 • Ragnhild Sofie Selstø
  Ragnhild Sofie Selstø
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

David Dragičevićs dødsfall har utviklet seg til den største opposisjons-protestene Bosnia har sett på lenge.

Natt til 18. mars ble 21 år gamle David Dragičević funnet død i en bekk i Banja Luka i den serbiske delen av Bosnia-Hercegovina. Ifølge det lokale politiet var Davids dødsfall forårsaket av en drukningsulykke, gjengoppgjør eller selvmord. Mangelen på etterforskning ledet Davor Dragičević til gatene, hvor han har samlet flere tusen mennesker i protest mot det de mener er korrupte statsledere.

Du kan lese hele saken her:

Les også

David Dragičevićs (21) mistenkelige dødsfall skaper uro i Bosnia dager før presidentvalg

Flere aktivister ble arrestert under demonstrasjoner i Banja Luka første juledag. Foto: Radivoje Pavicic / TT NYHETSBYRÅN

Lederen har gått i dekning

Første juledag arresterte politiet flere aktivister som deltok i protestene, blant dem Davids far Davor Dragičević. Han ble løslatt dagen etter, men kun et par dager etter forsvant han fra offentligheten. Den siste som skal ha sett han var en lokal journalist som observerte den eldre Dragičević etterfølgt av sivilkledd politi den 30. desember.

Mandag kom det første livstegnet fra Davor Dragičević da han publiserte en film på Facebook.

– Jeg rømte ikke. Jeg gikk i dekning, forteller Dragičević i det seks-minutters lange filmklippet, og oppfordrer supporterene hans til å fortsette demonstrasjonene fredelig og med verdighet.

Siden Dragičević forsvant dagen før nyttårsaften, har hans ekskone Suzana Radanovic tatt over som leder for protestene som har fått navnet «Pravda za Davida» («Rettferdighet for David», journ.anm).

– Tragedien har samlet folket

Onsdag feires en kontroversiell nasjonaldag i serbiske delen av Bosnia (se faktaboks). Store deler av byen er stengt av, inkludert torget hvor protestene har funnet sted siden mars.

Sofija Sofokle Grmusa sammen med Davor Dragičević. Foto: Sofija Sofokle Grmusa

– I dag er den 290. dagen vi har kjempet for rettferdighet, og vi kommer til å fortsette å kjempe til vi har oppnådd det, forteller Sofija Sofokle Grmusa til Aftenbladet.

Grmusa jobber som grafisk designer, og var naboen til David Dragičević. Hun har deltatt i demonstrasjonene siden april. I kveld stod hun foran kirken for å minnes Dragičević. Hun forteller at folk fra alle etnisiteter deltar i protestene.

– Denne tragedien har samlet folket, sier hun.

3. januar møtte flere mennesker opp foran den ortodokse kirken i Banja Luka for å minnes avdøde David Dragičević, til tross for at politiet har sendt ut forbud mot uautoriserte demonstrasjoner. Foto: Radivoje Pavicic / TT NYHETSBYRÅN

Publisert:
 1. Bosnia-Hercegovina
 2. Korrupsjon
 3. Etterforskning

Mest lest akkurat nå

 1. Nå er Vågen åpen for trafikk igjen: – Det er en katastrofe for bransjen og sentrum

 2. Rekordmange sendes ut av landet: – Trodde jeg kom inn uten problemer

 3. Dette skjer i OL mandag 2. august

 4. Nattlig møte ble avgjørende: Slik ble de et «par»

 5. Beruset elsparke­syklist skadd i Vågen

 6. – Det er uverdig for norsk politisk debatt at Frp skal måtte ta avstand frå nazistar