Trippeldrapsmann i Belgia var velkjent for politiet

Mannen som drepte to politikvinner og en tilfeldig 22-åring i Liège, var velkjent for belgisk politi, sonet en narkotikadom og hadde permisjon fra fengselet. 

Kriminalteknikere undersøkte mandag åstedet i Liège, der en 36-åring skjøt og drepte tre mennesker, blant dem to kvinnelige polititjenestemenn. Fire andre politifolk ble såret. Foto: AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
36-åringen som skjøt og drepte tre mennesker og såret fire i den belgiske byen Liège tirsdag, ble selv drept av belgisk spesialpoliti. Foto: AP / NTB scanpix
Nødetatene har rykket ut til stedet der tre personer ble skutt og drept i Liège. Foto: AP / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Mannen knivstakk mandag to kvinnelige politibetjenter på Boulevard d'Avroy i sentrum av Liège, etter å ha blitt stanset i en rutinekontroll.

Deretter tok han tjenestepistolene fra dem og skjøt og drepte dem. De to kvinnene var 45 og 53 år gamle. Fire andre politifolk ble også skutt og såret, den ene alvorlig.

Mannen skjøt også og drepte en tilfeldig 22-åring som satt i en parkert bil i nærheten. Han tok seg deretter inn på en skole og tok en kvinnelig renholdsassistent som gissel, før han selv ble skutt og drept av belgisk spesialpoliti.

Øyenvitner forteller til det belgiske kringkastingsselskapet RTBF at gjerningsmannen ropte Allahu akbar (Gud er størst), og politiet bekrefter at hendelsen etterforskes som terror.

Kjent kriminell

Politisjefen i Liege, Christian Beaupere, opplyste tirsdag kveld at angriperen var å finne på politiets liste over mistenkte militante islamister.

– Angriperens mål var å ramme politifolk, sa Beaupere, som ikke navnga gjerningsmannen.

Ifølge RTBF var gjerningsmannen en voldelig og ustabil 36-åring med en lang kriminell løpebane.

Mannen skal ha hatt en vanskelig oppvekst og hadde ingen kontakt med familien. I 2013 fikk han en lengre narkotikadom, og han ville tidligst ha blitt løslatt i 2020.

Mandag slapp mannen ut på en to dager lang permisjon, men alt samme kveld skal han ha begått en forbrytelse i Marche-en-Famenne. Skytevåpenet han benyttet ble funnet i bilen han benyttet i Liege.

Radikalisert

36-åringen var imidlertid ikke kjent for å være militant islamist, men ifølge politikilder kan han ha blitt påvirket i fengselet i Lantin.

– Det er mistanke om at han ble radikalisert i fengsel. Det antas at han tilhørte kretsen rundt en islamistisk rekrutterer, sier en politikilde.

– Det foreligger elementer som peker i retning av at dette er en terrorhandling, sier Eric Van Der Sypt, talsmann for den føderale påtalemyndigheten.

Belgia har hatt høy beredskap siden 32 personer ble drept av selvmordsbombere ved flyplassen i Brussel og byens T-banesystem i 2016.

Tirsdagens hendelse fører imidlertid ikke til at trusselnivået, som ble senket fra tre til to i januar i år, blir hevet.

Publisert: