Joe Biden har vunnet presidentvalget i USA. Kamala Harris blir historisk

Demokraten Joe Biden har vunnet presidentvalget i USA etter å ha vunnet delstaten Pennsylvania, ifølge nyhetsbyrået AP og flere andre medier.

Joe Biden blir USAs 46. president. Jubel ved Chase Arena, Wilmington, Delaware. Foto: Jarle Aasland

 • NTB
Publisert: Publisert:

Joe Biden har sammen med Kamala Harris vunnet presidentvalget i USA, ifølge de store mediehusene i USA. Foto: Andrew Harnik / AP Photo/ NTB.

Demokraten Joe Biden er av de fleste store amerikanske mediehus utpekt som vinneren av presidentvalget 2020, og blir dermed USAs 46. president. (AP Photo/Paul Sancya)

Joe Biden økte ledelsen i Pennsylvania til rundt 34.000 stemmer rett rundt klokken halv seks norsk tid. 99 prosent av stemmene er telt opp i delstaten.

Dermed valgte flere amerikanske medier, blant dem Fox News, CNN, ABC og nyhetsbyrået AP, å erklære 77 år gamle Biden som valgvinner siden han oppnådde minst 270 valgmenn.

Det pågår fortsatt telling av stemmer i flere delstater, men Biden vil med seieren i Pennsylvania umulig bli tatt igjen av Donald Trump.

Tøff valgkamp

Kamala Harris er dermed også valgt som USAs påtroppende visepresident. Den 56 år gamle Harris, som er fra California, blir den første svarte kvinnen i embetet.

I en valgkamp som har vært sterkt preget av koronapandemien, har Biden gjenvunnet tre delstater som Trump vant på høyst overraskende vis i 2016: Michigan, Wisconsin, og nå Pennsylvania.

Det er fortsatt tvil om hvorvidt Donald Trump vil anerkjenne valgresultatet. Han har allerede satt i gang en rekke søksmål i flere stater for å hindre at brevstemmer og forhåndsstemmer telles opp.

Anklager om valgfusk

Trump har ved flere anledninger kommet med anklager om valgfusk, uten begrunnelse. Senest i går kveld uttalte presidenten at han uten tvil vil vinne valget dersom «kun de lovlige» stemmene blir talt opp.

Biden leder lørdag ettermiddag i tre av de fire gjenværende delstatene som enda ikke har blitt erklært til noen av presidentkandidatene. Om han også vinner disse tre – Georgia, Arizona og Nevada, vil han oppnå totalt 306 valgmenn.

Biden ble valgt som senator for Demokratene fra Delaware i 1972, 29 år gammel. Han ble gjenvalgt seks ganger, sist i 2008.

Kamala Harris blir den første kvinnelige visepresidenten i USA. Foto: JONATHAN DRAKE / X00355

Biden fikk 74,4 millioner stemmer, og er dermed den første presidentkandidaten i amerikansk historie til å få over 70 millioner stemmer fra befolkningen.

Donald Trump satte også rekord med sine minst 70,2 millioner stemmer. Det er ny rekord for Det republikanske partiet, og en kraftig økning fra valget for fire år siden da han fikk 62,9 millioner.

Folk er i ekstase

Folk kjører rundt i gatene i Delaware med åpne vinduer. De vifter med flagg og roper for å feire den nye presidenten, opplyser Aftenbladets reportere på stedet.

Fakta om Joe Biden

* Joseph Robinette Biden Jr., født i Scranton i Pennsylvania 20. november 1942.

* Vokste opp i en katolsk middelklassefamilie, moren var av irsk opphav. Familien flyttet til Delaware da han var elleve år gammel.

* Hans første ektefelle og deres ett år gamle datter omkom i en bilulykke i 1972. Var alenefar for sønnene Beau og Hunter i fem år.

* Giftet seg i 1977 med Jill Jacobs, som han fire år senere fikk datteren Ashley sammen med.

* Sønnen Beau døde av hjernekreft i mai 2015.

* Ble valgt som senator for Demokratene fra Delaware i 1972, 29 år gammel.

* Ble gjenvalgt seks ganger, sist i 2008.

* Forsøkte å bli Demokratenes presidentkandidat i 1998 og 2008, men uten å lykkes.

* Visepresident under Barack Obama fra 2009 til 2017.

* Ble Demokratenes kandidat til presidentvalget i 2020. Leder i de fleste viktige vippestatene i opptellingen av stemmene etter valget.

* 7. november ble han utpekt som USAs nye president.

Les også

 1. Biden blir sterkt bundet uten flertall i Senatet

 2. Biden frykter 200.000 daglige koronatilfeller: – Jeg er klar til å ta opp kampen fra dag én

Publisert:
 1. Presidentvalget i USA
 2. Amerikansk politikk
 3. Joe Biden
 4. Donald Trump

Mest lest akkurat nå

 1. Elevar frå Finnøy byter til kristen privatskule på grunn av mistrivsel

 2. Laget fikk tung beskjed. Like etter smalt det igjen: – En sjokkopplevelse

 3. Studie: Også Pfizer-vaksinen kan gi økt risiko for blodpropp

 4. Situasjonen er ute av kontroll, sier Dyrebeskyttelsen

 5. Grupper på 500 skal lage folkefest i Melsheia

 6. Dette skjer i OL fredag 30. juli: Norges største stjerne skal i aksjon