Svensk høyreleder trekker seg etter opprør i partiet 

Lederen for det svenske høyrepartiet Moderaterna Anna Kinberg Batra trekker seg etter et internopprør i partiet.

Partileder for svenske Moderaterna, Anna Kinberg Batra, kunngjorde sin avgang på en pressekonferanse på partikontoret i Stockholm fredag. Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Ifølge Kinberg Batra tok hun beslutningen om å gå av torsdag kveld. Da hadde elleve av partiets fylkeslag samt partiets ungdomsorganisasjon krevd hennes avgang.

På en pressekonferanse fredag formiddag begrunnet hun avgjørelsen med at det ikke lenger finnes forutsetninger for å gjøre en god jobb.

På spørsmål om hun er skuffet over partikameratene, svarte hun:

– Jeg er skuffet over vår situasjon. Jeg tar mitt ansvar for min del i det.

– Fortsatt problemer

Hun vil ikke spekulere på hvem som blir Moderaternas neste leder, men ber alle om å støtte opp om etterfølgeren.

– Dette betyr ikke at Moderaternas problemer er over, fastslår Kinberg Batra.

Moderaterna er Høyres søsterparti, og statsminister Erna Solberg (H) sier hun fikk beskjed fra Kinberg Batra tidligere på dagen.

– Jeg synes selvfølgelig det er trist. Men jeg tror situasjonen er blitt vanskelig i svensk politikk og for utviklingen for Moderaterna. Og dette er et valg hun selv gjør, sier Solberg til NTB.

– Jeg synes det var fint at de hadde en konservativ kvinnelig leder i Sverige og en potensiell statsminister, sier Solberg videre.

– Angrer ikke

Kinberg Batra sier også at hun ikke en eneste dag har angret på at hun ble partileder, og at hun heller ikke angrer på at hun tidligere i år åpnet for et samarbeid med Sverigedemokraterna (SD).

– Å ta tak i vanskelig spørsmål betyr også å ta sine smeller. Men jeg angrer absolutt ikke min stillingtaken, framholder den avtroppende partilederen.

Mistet velgere

Beslutningen om å åpne døra for SD førte til en betydelig nedgang på meningsmålingene for Moderaterna. I mai fikk det tidligere regjeringspartiet 18 prosents oppslutning på en meningsmåling og ble samtidig forbigått av innvandringskritiske SD.

Under pressekonferansen takket Kinberg Batra alle som har støttet henne, samt kolleger i de tre andre partiene i den borgerlige Alliansen.

– Jeg er ikke redd for det som er vanskelig. Da hadde jeg ikke tatt denne jobben, sa hun.

Kinberg Batra har i praksis ledet Moderaterna siden september 2014, men ble formelt valgt til vervet i januar 2015. Hun mener det har vært tre dramatiske år og påpeker samtidig at hun ble valgt enstemmig og har greid å fornye partiet.

– Jeg angrer ingenting, fastslo hun under pressekonferansen.

Publisert: