Mørkla Eiffeltårnet for å hedre Stockholms ofre

Verdensledere fordømmer angrepet i Sverige, og Paris slukket lysene på Eiffeltårnet i sympati med ofrene etter angrepet i Stockholm.

Et mørklagt Eiffeltårn i Paris blir brukt som tegn på støtte til ofre for terrorhandlinger. Foto: Michel Euler / AP / NTB scanpix
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Støtteerklæringene strømmer inn fra hele verden etter at fire personer døde og minst 15 ble skadd da en lastebil kjørte ned en travel gågate i Stockholm sentrum fredag. Ifølge statsminister Stefan Löfven tyder alt på at det var et terrorangrep.

– Alle lys slukkes i natt for å hedre ofrene etter angrepet i Stockholm, sto det på Eiffeltårnets offisielle Twitter-konto fredag.

Paris' ordfører Anne Hidalgo skrev at lysene skulle slukkes i ett minutt fra midnatt. Landets president, François Hollande, uttrykte på vegne av landet sitt sympati og solidaritet med ofrene, deres familier og hele det svenske folk.

Fordømmer

Generalsekretær for Europarådet Thorbjørn Jagland reagerer på Twitter:

– Enda et angrep på våre verdier, friheter i en pulserende europeisk by. Mine tanker går til Stockholm og det svenske folket.

Talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet, Mark Toner, fordømmer handlingen som et brutalt og meningsløst angrep.

– Angrep som dette har til hensikt å så fryktens frø, men de styrker kun vår felles beslutning om å bekjempe terror verden over, sier Toner.

UNs generalsekretær António Guterres uttrykker sin sympati og et ønske om at de ansvarlige raskt blir tatt og stilt til rette.

Angrep mot alle

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker betegner handlingene som et angrep på alle EU-land og innbyggernes levesett. Han kondolerer til ofrene.

EU-parlamentets president, Antonio Tajani, sier på Twitter at han er sjokkert over de forferdelig nyhetene fra Stockholm, men utenriksminister i Storbritannia, Boris Johnson, er dypt bekymret etter det som er skjedd.

Tysklands statsminister Angela Merkels har uttrykt sin sympati og understreket at landet vil stå ved Sveriges side i kampen mot terrorisme.

Russiske tårer

Russlands president Vladimir Putin har sendt en pressemelding der han uttrykker forståelse for hva Sverige står overfor:

– I vårt land er vi godt kjent med forbrytelser som internasjonal terrorisme. I denne vanskelige tiden gråter russere med det svenske folk, skriver han.

Nederland, Spania og Helles har også sendt sin støtte til Sverige og tilbudt sin bistand etter de forferdelige nyhetene.

(©NTB)

Publisert: