Ubåtkaptein siktet for drap på journalist i Danmark

Eieren av den privatbygde ubåten som sank i Danmark fredag, er siktet for drap på en svensk kvinne. Han avviser anklagen, og kvinnen er fortsatt savnet. 

Publisert: Publisert:

To redningshelikoptre og tre skip fra forsvaret under søket etter ubåten. Foto: Bax Lindhardt / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Arkivfoto fra 3. mai 2008 under sjøsettingen av ubåten UC3 Nautilus på Refshaleøen i København. Foto: Bardur Eklund / NTB scanpix

Visepolitiinspektør Jens Møller i politiet i København bekreftet siktelsen mot ubåteieren sent fredag ettermiddag. En svensk kvinne som var med i ubåten, har vært savnet siden torsdag.

Eieren, som tidligere fredag ble identifisert som den danske oppfinneren Peter Madsen, er pågrepet. Han nekter straffskyld og sier han satte kvinnen i land ved 22.30-tiden torsdag kveld, ifølge dansk politi.

– Vi kan bare konstatere at da han kom inn til land, så sa han at hun ikke var om bord. Han sa at kvinnen, som er journalist, ble sluppet i land i København i går, sier pressetalsmann Anders Damgaard i det danske forsvaret.

Siktede skal avhøres og fremstilles for varetektsfengsling lørdag.

Politiet opplyser i en pressemelding at det ikke har vært mulig for dykkere å ta seg inn i ubåten, som ligger på sju meters dyp, ifølge Berlingske Tidende.

Ekstra Bladet skriver at båten enten må stabiliseres eller berges på land før den kan undersøkes. Det er ventet at det skjer lørdag.

– Meldt savnet

Da ubåten forlot havnen, var to personer om bord – eieren og en svensk journalist, skriver danske medier. Ubåten ble sist sett i Københavns havnebasseng klokken 20.30 torsdag kveld. Fartøyet ble meldt savnet seks timer senere av kvinnens kjæreste.

Det danske forsvaret sendte to redningshelikoptre og tre skip for å lete. I tillegg bisto private båter. Klokken 10.45 fredag ble ubåten observert seilende ved Køge Bugt sør for København av en av Forsvarets utkikksposter på land. Madsen vinket ifølge Berlingske Tidende opp mot redningshelikoptrene, samtidig som ubåten sank. Han ble reddet i land og var i god behold.

– Jeg er lei for at jeg mistet båten, den ser jeg nok aldri igjen, sa han til Berlingske Tidende.

Vitne

Kristian Isbak var en av dem som dro ut for å hjelpe politiet med å finne ubåten. Etter en time på vannet fikk han øye på ubåten.

– Vi ser eieren sitter og holder utkikk fra ubåtens tårn. På et tidspunkt klatret han ned, og så kommer det en luftstrøm opp gjennom ubåten. Deretter kommer eieren igjen opp i tårnet, og ubåten begynner å synke, sier Isbak til danske BT.

Privatbygd

Forsvinningen ble meldt til politiet i Sverige, men det er dansk politi som har ansvar for saken.

Madsen har opplyst at ubåten fikk tekniske problemer, men det er ukjent hva som gikk galt.

Det er Madsen selv som med hjelp fra andre ubåt-entusiaster har bygget den 18 meter lange og 40 tonn tunge ubåten, som ble sjøsatt i 2008. Han er kjent for å bygge både ubåter og raketter.

Peter Madsen er omtalt her:

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Drar Viking den lokale profilen for langt?

  2. Nå kommer de: «Trolig det råeste verden har sett»

  3. Gladnyhet for Haaland og tysk fotball

  4. Et parti som går opp i limingen

  5. Besøkstallene stuper på Preikestolen

  6. Tidligere Viking-spiller hanket inn storavtale for Hinna

  1. Politiet
  2. Drap